Як визначити готовність бейзу в духовці: основні ознаки та поради

Безе – це повітряний та легкий десерт, який виготовляють із змішування цукру та збитих білків. Готове безе повинно мати хрумку зовнішню кірку і м'яке, ніжне внутрішнє. Але як визначити, коли безе готове?

Перше, на що варто звернути увагу, це колір безе. Готове безе повинно мати золотисто-коричневе забарвлення з легким блиском. Якщо безе стало темно-коричневим або навіть трохи обгорілим, це означає, що воно пересмажене і може мати гіркуватість.

Другий спосіб визначити готовність безе – це постукування по ньому пальцем. Готове безе має бути хрустким із солодкою та ніжною текстурою. Якщо безе звучить глухо і не хрумтить, воно ще не готове і потрібно дати йому ще трохи часу в духовці.

Третій спосіб визначити готовність безе – це перевірка на міцність. Обережно підніміть одну зі сторін безе і спробуйте відокремити її від основи. Якщо воно легко відшаровується і має ніжну, але пружну структуру, то безе готове. Якщо безе при знятті сторони розсипається або має сирі плями, воно потребує додаткової обсмажування.

Як зрозуміти, що безе в духовці готове
Ознаки готовностіОпис
КолірБезе має набути золотистого або злегка коричневого відтінку.
КонсистенціяУсередині безе має бути сухим і хрумким, а зовні – легко тріскає.
ЧасНеобхідно дотримуватись зазначеного в рецепті часу для випікання безе.
ЗапахЯкщо безе вже повністю готове, воно повинно мати приємний запах солодощі та ванілі.
Тест на готовністьОбережно постукайте по безе ножем. Акуратно піднявши шматочок, ви повинні побачити добре пропечені внутрішні шари безе.

Як зрозуміти що безе готове?

Постукайте по ній нігтем або ложкою, щоб оцінити її міцність та товщину (норма – близько 2 мм). Або просто натисніть пальцем на меренгу: якщо вона пружинить, а скоринка похрумтить і злегка тріскається, то меренга готова.

Скільки і за якої температури сушити безе?

Відсаджуємо меренги на застелений пергаментом лист за допомогою кондитерського мішка з фігурними насадками. Відправляємо в духовку і сушимо протягом 1,5-2 години при температурі 100-110 градусів.

Чому безе всередині мокре?

Це досить часто проблема, трапляється через те, що при збиванні повністю не розчинився цукор. Відповідно, розчиняється він вже в теплій духовці, перетворюється на цукровий сироп і починає крапельками стікати на ваші дрібнички. Підігрійте білки – у теплих білках цукор розчиняється краще.

Чому безе не стає хрустким?

Відбувається через те, що при збиванні не повністю розчинився цукор. Відповідно, цукор розчиняється вже в теплій духовці, перетворюючись на цукровий сироп починає крапельками стікати по безешкам. Для того, щоб цього уникнути, потрібно використовувати білки кімнатної температури або білки тримати в теплій воді.